• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Ιστορικό Σχολείου

Χτισμένο κοντά στην πλατεία του χωριού και δίπλα από το Κοινοτικό Συμβούλιο, το δημοτικό σχολείο δένεται άρρηκτα με την κοινότητα της Κυπερούντας. Το σχολείο, αν και υπό ανέγερση, φιλοξενεί τα παιδιά της Κυπερούντας και των γύρω περιοχών. Σήμερα συνεχίζει την πορεία του ως Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο με τον αριθμό των μαθητών/τριών να φθίνει αφού ο χρόνος και οι τωρινές δύσκολες συνθήκες το επηρεάζουν. 

Στο σχολείο υπηρετούν 10 μόνιμοι εκπαιδευτικοί σε πρωινή και απογευματινή βάση, έξι εκπαιδευτικοί ενδιαφερόντων, μία της ειδικής εκπαίδευσης, μια λογοθερπεύτρια και άλλα έξι άτομα ως βοηθητικό, γραμματειακό προσωπικό.

Η ιστορία του σχολείου ξεκινά από πολύ νωρίς, γύρω στα 1879 όταν το πρώτο μικτό σχολείο λειτούργησε στην πλατεία του χωριού μέχρι και το 1922. Στα 1923 άρχισε τη λειτουργία του παρθεναγωγείου και αρρεναγωγείου. Το παρθεναγωγείο στεγαζόταν σε σπίτι και το αρρεναγωγείο στο παρέμεινε στο χτίριο του σχολείου. Στα 1929-30 χτίστηκε νέο σχολείο και το παρθεναγωγείο μεταφέρθηκε στο κτίριο της πλατείας.

Αξίζει να αναφερθεί πως σχολείο λειτουργούσε κατά τα έτη 1926-1929 στον Αϊ Γιώρκη του Καφκάλλου, χωριό στενά συνδεδεμένο με την Κυπερούντα, για να μορφώνονται τα αγόρια που βοηθούσαν στις
γεωργικές εργασίες των γονιών τους.


Στα 1935 το παρθεναγωγείο έκλεισε και οι μαθήτριες φοιτούσαν πλέον στο καινούριο σχολείο οπότε ο αριθμός των δασκάλων αυξήθηκε. Στα επόμενα χρόνια και μετά από συνεχείς και έντονες προσπάθειες το σχολείο θα αποκτήσει και άλλες αίθουσες εφόσον ο αριθμός των μαθητών μεγάλωνε. Εκεί όπου υπήρχε ανάγκη νέων αιθουσών μέχρι να χτιστούν καινούριες μέρος του σχολείου στεγαζόταν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.


Αρχής γενομένης το 1960, και για 15 χρόνια μέχρι και το 1975, το σχολείο λειτούργησε ως οκτατάξιο. Με τη μορφή αυτή το σχολείο παρείχε και επαγγελματική κατεύθυνση σε κλάδους όπως η ξυλουργική, η συγκολλητική μετάλλων, ηλεκτρολογία, μηχανολογία, καλαθοπλεκτική, διακοσμητική ξυλογλυπτική, δεντροκομία, κτηνο-πτηνοτροφία, δακτυλογραφία, οικοκυρικά (εργόχειρο, κεντήματα, μαγειρική κλπ). Από το σχολικό έτος 1986-87 μετατρέπεται σε περιφερειακό ενσωματώνοντας τους μαθητές των χωριών Ποταμίτισσας, Δυμών, Χανδριών και Αγριδιών αφού τα σχολεία στις κοινότητες αυτές είχαν κλείσει. Το κτίριο του καινούριου σχολείου εγκαινιάστηκε το 1964, αφού πρωτολειτούργησε τη σχολική χρονιά 1962-63, από τον τότε υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Σπυριδάκη.


Από το 2007 ως και σήμερα το σχολείο λειτουργεί ως Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο με την φοίτηση των μαθητών να αρχίζει στις 7:45 π.μ. και να εκτείνεται ως τις 3:05 μ.μ. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, εκτός των καθιερωμένων μαθημάτων, να ασχολούνται με επιπλέον θέματα της αρεσκείας τους και να αξιοποιούν τα ταλέντα και τις ιδιαίτερες κλίσεις τους. Κατά τη μεσημβρινή σίτιση χρησιμοποιείται λυόμενη αίθουσα μέχρι την ολοκλήρωση του σχολείου και τη χρήση ειδικού χώρου σίτισης. 

 

Με την ολοκλήρωση του κτιρίου, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματά τους σε πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες ειδικών θεμάτων όπως Μουσικής, Αγγλικών, Επιστήμης, Οικιακής Οικονομίας, Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, Εικαστικής Αγωγής, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Φυσικής Αγωγής.

 

 

Πηγή :Κυριάκου Μ.Χαραλάμπους (2013)Της Κυπερούντας
μαρτυρίες και θύμησες,εκδ. Εν Τύποις, Λευκωσία